De zomermaanden brengen veel zon, warmte en droogte met zich mee. Eind juni, tijdens de open dag loopt de temperatuur op tot bijna 30 graden. Erna komen er nog twee hittegolven: eind juli de eerste (op donderdag 24 juli is er daardoor geen zorgboerderij; die dag wordt het landelijke hitterecord verbroken; Gilze-Rijen 40,7 graden!!! En ik ga de volgende dag lekker naar IJsland op vakantie…) Van 23-28 augustus een tweede hittegolf, gelukkig iets minder heet.

Wat is er gedaan en gebeurd in de zomer?

Hieronder de belangrijkste activiteiten en gebeurtenissen van de afgelopen maanden:

-      Op 13 juni hebben we onze vrijwilligersoverleg in de kantine. Wat is gebeurd en wat voor activiteiten er gepland staan voor de komende maanden wordt besproken.

-      De bouw van een nieuw schapenschuilstalletje op de schapendijk start. Timmerman Fred zet naast het oude stalletje waar vorig jaar het dak af is gewaaid, een mooi  houten geraamte neer, en wij helpen met het dak te leggen met gekregen dakpannen. Door gebrek aan mankracht heeft zelfs Lenie, de vrouw van Hans, geholpen!!! Vrijwilliger André doneert een dubbelglas dakraam die we voor de zijkant gebruiken, op schaapshoogte.

-      Ik sta op de jaarlijkse open dag van de Imkervereniging met onze jam. Een hele gezellige dag met een kleine opbrengst van 35 euro.

 

-      Door het mooie weer start de rode bessenpluk op 21 juni. Net op tijd om lekkere jam te maken voor onze open dag!

-      Maarten, waar ik altijd onze kuikens haal en elk najaar zorgt voor de pompoenen die wij helpen verkopen, is naast seringenkweker ook nog kunstenaar! Voor de open dag brengt hij uit houten heipalen en beschoeiingspalen gezaagde uilen, voor de verkoop. We geven ze een mooi plaatsje op het erf.

-      Een dag voor de open dag nemen we afscheid van André, in het bijzijn van zijn vrouw Marja. Ruim 7 jaar is André vrijwilliger geweest; eerst alleen als chauffeur, maar al gauw ook als begeleider op de zorgdagen. “Het is nu tijd voor wat nieuws”, zegt André. Hij gaat bij de voetbalvereniging DSOV helpen, en zoekt ernaast nog andere vrijwilligersklussen, maar liefst niet vast. Aan de hand van een speciaal André fotoboekje halen we herinneringen op aan deze  7 jaren. We zullen hem missen!

-      Chauffeur Nelly biedt meteen aan om ook op de vrijdag te rijden als vervanging voor André! Dat is fijn! Maar we blijven zoeken naar een extra chauffeur, dus als iemand een aardig iemand met eigen auto weet?

-      De Open Dag met de Streekmarkt is weer een superdag!!! Wel wat heet, dus we zorgen voor veel parasols en drinken. Zon, veel leuke kraampjes, veel aardige bezoekers en veel gezelligheid, omlijst door de Spaanse muziek van Sam en Rudy! Jammer genoeg kan het publiek geen bessen plukken; het bijenvolk in de bessentuin is boos! De zoon van Jelke wordt al meteen gestoken. Gelukkig zijn er geen andere pechvogels; we sluiten wel de bessentuin af.                           De verkoop van de jam, de wafels en de catering leveren met elkaar zo’n kleine 500 euro op voor onze Stichting Vrienden van de Straalhoeve.

-      Renate, onze bijenkoningin, komt net voor de open dag met een bijenvolk aan, geschept in Haarlem, bij de Heilige Geestkerk. Ze huisvest het grote volk in een toplattenkast achter de kas. Het is heet weer, en twee dagen later zwermen de bijen eruit en gaan in de walnotenboom hangen op ons achtererf. Ik vang ze in een kieps, maar helaas ontsnappen ze… Renate hoort dat niet zo ver weg een grote zwerm is gevangen, en weet deze imker zover te krijgen dat wij het “Heilige Geestvolkje” weer terug kunnen halen, helemaal uit Amsterdam. Wij blij; Renate doet ze weer in de toplattenkast, maar het is nog steeds heet, …. en ze vliegen voor een tweede keer weg… Misschien op zoek naar een koele kerkspouwmuur…

-      Op 1 juli worden de rammen gescheiden van hun moeders om inteelt te voorkomen.

-      Door de aanwezigheid van de vogelverschrikkervlieger Harry de Havik hebben we dit jaar een heuse kersenpluk en wel 8 potjes kersenjam! Heerlijk!!! We rekenen uit dat we wel 80 potjes jam moeten verkopen om de kosten van de vogelverschrikker eruit te halen, maar dat mag de pret niet drukken!

-      Waarschijnlijk door de droogte valt één van de huiszwaluwen-nestjes naar beneden, met kleine huiszwaluwtjes erin… Twee vinden we op de grond, maken een kunstnest van een plastic emmertje en zetten de jonge zwaluwtjes erin. Tim klimt op de ladder en maakt het emmertje vast aan een spijker vlak naast het oorspronkelijke nestje onder de daklijst. En, ja hoor, de radeloze zwaluwouders beginnen na enige tijd ze te voeren, en het oude nest te herstellen(zie foto). Na twee dagen(!) vindt Yvon nog een jong, levend en wel. Ook die wordt in het emmertjesnest gezet. Een week later zien we de kopjes van de jonge zwaluwtjes uit het nest in aanbouw steken, en het emmertje is leeg… Ze hebben het gered, driewerf hoera!!!

-      Onze boerderij heeft een eigen prachtige website! Op www.straalhoeve.nl vindt je alle wetenswaardigheden over de zorgboerderij. Er staat ook een heel leuk filmpje op van de Open Dag 2019, gemaakt door de zoon van Sam, de moeite waard om even te bekijken… Ook het nieuws en acties van onze Stichting Vrienden van zorgboerderij de Straalhoeve staat erin. Alex van Ferencik Webdesign Vijfhuizen heeft ons hiermee geholpen, en Carolien houdt de website bij.

-      Dit jaar gaat de zorgboerderij een week dicht als ik op vakantie ga. Linde en Sanna passen op de boerderij. En dat is hard werken dit jaar met de hitte!!! En een ziek schaapje met maden vraagt veel aandacht. Maar ze heeft het gered dankzij hun goede zorgen! Top dames!!!

-      Na terugkeer van mijn vakantie vertel ik ijzige verhalen en eten we de duurste chocolade ooit uit IJsland.

-      Half augustus zijn de 20 jonge hennen op een mooie donkere zomeravond voorzien van groene ringetjes en op stok in het kippenhok gezet. Ze zijn ondertussen goed ingeburgerd. Een deel begint nu al prachtige zachtroze henneneitjes te leggen. Onze eierendagproductie ligt nu al weer rond de dertig per dag…

-      Mijn vriendin Jessie heeft foto’s gemaakt voor ons Hoofdenboek. Van iedereen die op de boerderij werkt wordt een foto gemaakt en dat komt in een map met de namen erbij, zodat je weet wie wie is…iedereen heeft een foto ondertussen uitgezocht; er zijn door Sanna nog een aantal foto’s bijgemaakt die ontbraken en nu is het wachten op het resultaat in een map…

-      De twaalf ooien die gedekt gaan worden zijn ingeënt tegen Q-koorts. Een dekram is besteld en zal rond begin oktober komen.

-      Met een hele plukploeg rukken we uit om pruimen in Cruquius bij Co te gaan plukken. Wat hangen er ontstellend veel! Uiteindelijk komt er meer dan 50 kilo pruimen in de vriezer terecht, ik maak van 10 kilo jam, ik deel uit aan een zorgboerin uit Hoofddorp en de varkens krijgen ook nog een (ontpit) deel van de buit… Wat een weelde.

-      Bep trakteert op beschuit met muisjes: een achterkleinzoon is geboren, Noël. Van harte gefeliciteerd!!!

-      In augustus doen we twee ontruimingsoefeningen op de donderdag en de vrijdag. We zetten dit jaar supersnelle tijden neer; beide groepen binnen de 2 minuten op de verzamelplaats…

-      Renate slingert de Straalhoevehoning elders, maar ik heb ze in potjes gedaan en verkoop deze Straalhoevehoning van eigen bijen. Zo lekker! Vriendin Simone slingert haar honing bij ons, zodat we toch zien hoe dat gaat…

-      Op een mooie zonnige zaterdag komen Sanna, Marjon met 2 dochters en Linde schapenvachten vilten. Dit gaat samen met veel water, zeep en handkracht. Maar het resultaat mag er zijn! Er zijn plannen om meer te gaan maken voor de verkoop op de open dag volgend jaar…

-      Maarten brengt eind augustus tijdens het staartje van de hittegolf alweer de pompoenen. Ze kleuren vrolijk onze entree, maar de verkoop loopt nog niet zo…

-      De drie jonge konijnen zijn op tijd gescheiden van de moeders en gecastreerd. Ze hebben de namen Nico (zwart), Noah (bruin) en Nacht (zwart) gekregen. Ondertussen zijn ze weer bij hun ouders en tantes terug. Het is een mooi gezicht, dit zevental bij elkaar!

-      Er zit een egel in onze groentetuin! Ik ben erg blij, hopelijk houdt ze de slakken een beetje in toom!

-      Carolien wordt aan haar voet geopereerd, en herstel kost tijd, zodat ze een tijdje minder op de donderdag kan komen. Ze gaat de tevredenheidenquêtes doen met alle deelnemers van de donderdag. Fijn!

-      Ook Gerrit is net geopereerd aan zijn hand. Nu mag hij een tijdje niets doen, en dat is lastig. Hij is nu tijdelijk “gezelligheidshoofd”. Beterschap alletwee!

-      Een nieuw wittig zijdehoenhaantje is gedoneerd. We noemen hem Kuifje. Hij is bang van ons zwarte minihaantje Kareltje de Grote en zit veel in het buitenhok, ook ’s nachts.

-      De feestweek van Vijfhuizen heeft geld voor onze kantine opgeleverd: eerst een collecte in de feestweektent tijdens de oecumenische startdienst (471 euro!) en ik verkocht op de jaarmarkt voor bijna 300 euro aan jam! Mooi begin!

-      Het schapenschuilstalletje op de dijk is bijna klaar. Met hout van de firma Blom en de handen van Klaas en Kees is het dichtgepot-dekseld. Nu nog schilderen, een goot erlangs en binnenin een tegelvloer...

-      En wat staat er te gebeuren in de herfst ?

-      Groentetuin: pompoenen en bonen oogsten, onkruidvrij houden, dahlia’s eruit, uien en knoflook planten

-      Kas: paprika, aubergine, tomaten oogsten, winterklaar maken

-      Bessentuin: plantstroken onkruidvrij houden, kanten afsteken,  bessenstruiken snoeien en opbinden, bemesten

-      Stal en erf opruimen

-      Wegwijzer(s) maken

-      Vogelverschrikker maken

-      Schapenschuilstalletje op dijk: schilderen, goot, vloer en hek erachter

-      Sedum stekken voor dak kuikensilo

-      Hoofdenboek

-      Asbestsanering dak autoschuur (21 oktober?): ontruimen schuur, evacuatie konijnen en kippen, stofvrij maken van de balken; om de schuur zoveel mogelijk los materiaal verwijderen.

-      Jam maken uit vriezer

-      Ram bij de ooien

-      Hout ontspijkeren en deels zagen voor brandhout.