Wat is er gedaan dit voorjaar?

 De deur van de kantine gaat kapot, kan niet meer open; Jelke en Sanna halen hem vakkundig eruit. Een nieuw slot erin en dan gaat de deur gelukkig weer gewoon open en dicht

Begin april komen er weer twee biggen, gebracht door Dirk Koolen van Amsterdamse Stadsvarkens. Ze heten Sal en Ami (zie foto). Hun moeder is een Hongaars wolvarken en de vader een Bonte Bentheimer. Sal is rood zoals zijn moeder; Ami roze met wat afgezakte vlekken( van zijn vader) en krulhaar van zijn moeder.

 Op 1 april hebben we het zwaluwenluikje in de stal geopend. Op 7 april komt de eerste boerenzwaluw binnen vliegen. Ondertussen zijn er een heleboel nestjes bezet; zijn er eitjes gelegd en uitgekomen. De eerste broedsels zijn al uitgevlogen. Eén nestje huisvest wel 7 jonge zwaluwtjes!!!

In de week van de teek geef ik voorlichting over teken. Hoe te controleren en ik laat zien waar de tekenpen staat mocht iemand een teek hier op het bedrijf oplopen. Hopelijk hoeven we de pen niet te gebruiken…

In de week voor Pasen verven we een aantal eieren met natuurlijke verf: rode uienschillen(roodpaars), bruine uien-schillen(geelbruin), kurkuma (geel)en brandnetel (groen). Brandnetel werkt niet goed; volgend jaar iets anders verzinnen voor de groene kleur.

Half april komen 13 jongeren uit de Filipijnen op werkbezoek, samen met 6 Nederlanders. Van een uitwisselingsproject gelinkt aan de stedenband tussen de gemeente Haarlemmermeer en de gemeente Cebu op de Filipijnen. Hier hebben ze een handje geholpen met allerlei klusjes, nadat Linde ze wat heeft vertelt over de zorgboerderij. Ze helpen mee de konijnen over te zetten in de konijnen-hooiberg. Twee jonge konijnen zijn naar mijn kleinkinderen in Lent verhuist. De andere drie zijn nog hier, en nu wonen ze met pa Paul, tante Pauline, tante Monter en mamma Mia weer in hun eigen huis. Twee konijntjes willen we nog kwijt. Wie weet iemand die ze wil hebben?

Op 19 april komt de eerste huiszwaluw aan van zijn lange reis uit West-Afrika. Er volgen er meer. In totaal een paartje of negen.De nesten buiten onder de nok worden uitgekozen, verbouwd of herbouwd, maar net toen de eerste eitjes konden worden gelegd zijn op een dag alle nesten beschadigd of van de muur getrokken… Waarschijnlijk de torenvalk die dakloos was geworden toen de buurboerderij zijn populieren kapte 2 jaar geleden. Hij nestelt nu op onze afgebroken populier, maar vergrijpt zich aan onze zwaluwnesten! Dat is niet de bedoeling!!! Ondertussen hebben de huiszwaluwen gelukkig de schade weer herstelt. Er zijn nu 9 broedende huiszwaluwen, iets minder dan vorig jaar, helaas.

Twee essen aan de rand van onze boomgaard zijn omgezaagd en een jong eikenboompje (gekregen van Renate) is geplant aan de slootkant bij het varkenshok.

In de eerste week van mei zijn 3 familiedagen gehouden. Familie en vrienden mogen een ochtend kijken hoe het toegaat op de boerderij. Maandag, donderdag en vrijdag schuiven er verschillende vrouwen, kinderen en een schoonzus aan bij de koffie. De bezoekers zijn erg blij met deze mogelijkheid, de rondleiding en even zien wat wij doen op een zorgdag.

 

De Stichting Vrienden van zorgboerderij de Straalhoeve komt regelmatig bij elkaar. Nadat de offerte om een nieuwe grotere kantine te maken duur uitviel is er besloten om dit niet te doen, maar te kiezen voor een bescheidener project: het opknappen van de huidige kantine. En het weghalen van de hobbel uit de gang. Dat is ondertussen gedaan; vooral Rini is hier heel blij mee!

De eerste rabarberjam is weer gemaakt! En de fruitvoorraad in de vriezer is ondertussen allemaal in de pot beland. We zijn klaar voor de nieuwe bessenoogst! En de aardbeien… Mmmm.

Vijfentwintig hennenkuikens gekocht en opgehaald uit Aalsmeer. Ze zijn dit jaar al 3 weken oud bij aankoop en hoeven niet meer onder de warmtelamp. Na een week verhuizen ze dan ook al naar de kuikensilo. Hier blijven ze totdat ze groot genoeg zijn om geringd te worden, ongeveer eind juli.

Paniek in de kippenuitloop: de vos heeft toch nog een gaatje ontdekt in onze buitenuitloop en heeft 1 kip en 3 parelhoenders vermoord! We zetten de vossenkooi tegen het gat aan in de hoop hem zo te kunnen vangen. Maar Reintje is slimmer, een week later weet hij toch langs de kooi te glippen. Wakker geworden door het geblaf van de hond en het paniekgekakel van de kippen ren ik naar buiten, en zie die rode rakker in de kippenren lopen, zeven uur ’s ochtends! Schade: 6 dode kippen,  en één gewonde (heeft ’t gelukkig gered). Een week lang zijn de kippen van de leg, ze eten bijna niet en poepen daardoor ook niet, vrijdags hoeft het hok bijna niet schoongemaakt te worden…  Het gat is gedicht. Ons kippenbestand telt nog maar 30 kippen, inclusief ons krielhaantje Kareltje de Grote. En geen parelhoenders meer…

Een vriendin van Gina komt met ons zingen op vrijdagmiddag, begeleid door Jaap met zijn gitaar. Heel erg leuk en gezellig!!!

Op 15 mei schep ik samen met Albert, de ezelmestman en tevens imker, een grote zwerm bijen. Ze krijgen een nieuwe woning achter de compostbakken. Ze doen het erg goed! Op 24 mei schep ik twee kleine bijenzwermen. En die gaan naar…Albert!

Op zaterdag 19 mei zijn de 14 schapen geschoren onder grote belangstelling en veel geblèr van de lammeren. Klaas en Jos hadden een vriendin meegenomen, Jo, die van wol kleine schaapjes maakt. Ze is heel blij weggegaan met 3 zakken vol witte, bruine en grijze wol! Ze heeft al van de wol van schaap Poedel een breiend schaapje voor ons gemaakt…Prachtig! En Linde mag er ook één scheren!

Marrie is op 28 mei maar liefst 10 jaar op de zorgboerderij!!! Onze soepkoningin van de donderdag. We zijn heel erg blij met haar en haar heerlijke soepen en hopen dat ze nog lang bij ons kan komen op de donderdag!

De dames van “Vijfhuizen Doet” gaan begin november een kledingbeurs houden in Vijfhuizen, en de opbrengst is bestemd voor het opknappen van onze kantine! Super hoor!

We nemen afscheid van Liselotte, die hier een jaar op de maandag heeft geholpen met als doel om beter Nederlands te leren. Meestal werkte ze ’s morgens met Gerrit met het watergeven, en ’s middags met Linde in de tuin. We zullen haar vrolijkheid en enthousiasme missen, maar wensen haar veel succes met haar studie in Lyon (als ze wordt aangenomen).

Een vogelverschrikker in de vorm van een havik vliegt sinds vorige week boven onze zure kersenboom, in de hoop dat de duiven er dan van af blijven…